Ingatlan eladás adózása

Ingatlan eladás adózása

Így kell kiszámolni az ingatlan eladása után fizetendő adót!

Amennyiben a magánszemély eladta a tulajdonában lévő ingatlant, akkor az abból származó bevétel után SZJA fizetési kötelezettsége keletkezik. A bevétel nem egyenlő az eladási árral, mivel az eladási árat csökkenteni kell az eltelt években felmerült költségekkel, vagyis azzal az összeggel amennyiért vásárolta és amit az évek folyamán igazolhatóan költött rá. Az így megállapított összeg után kell 2017-ben megfizetnie a 15%-os személyi jövedelemadót. De az adóalapot és így a fizetendő adót lehet csökkenteni!

Fontos tudni, hogy abban az esetben kell megfizetnie az szja-t, amennyiben az ingatlant a vásárlás után 5 éven belül eladja. Az 5 éves időkorlát korábban csak  a lakás és családi ház esetében lehetett alkalmazni, míg miden más ingatlan esetén a 15 éves időkorlát volt a mérvadó. Szerencsére a hatályos SZJA törvényből törölték a korábbi 15 éves időkorlátra vonatkozó rész, így ma már minden ingatlan esetében az 5 éves szabályt kell alkalmazni. 

Amennyiben a magánszemély 5 éven túl adja el a tulajdonában lévő ingatlant, akkor nincs SZJA fizetési kötelezettsége. Míg ha 5 éven belül értékesíti, akkor az adóalap mértékét úgy kell megállapítani, hogy a  kapott vételárból kivonja azt az összeget amennyiért az ingatlant vásárolta, (ha örökölte akkor a hagyatéki végzésben szereplő értéket, ha ajándékba kapta akkor az ajándékozási szerződésben szereplő összeget kell levonni), valamint azoknak, az adott ingatlanra fordított beruházásoknak az összegét, melyeket igazolni tud. Lehet ez akár kisebb, nagyobb felújítás, festés, de ide tartozik a közjegyzői, ügyvédi és ingatlanközvetítői munkadíj is! Az így kapott összeg lesz az adóalap.

Az adólapot a vásárlás, öröklés, stb. óta eltelt évek számának megfelelően csökkenthető.

Amennyiben az ingatlan 2012-ben vagy azt megelőzően került a tulajdonába akkor mér eltelt az 5 év.

Például:

2013-ban vásároltunk egy lakást 10 millió forintért és 2017-ben eladjuk 11 millióért, akkor az alábbi módon kell számolni.

A 11 millió forint eladási árból kivonjuk a 10 millió forint vételárat, akkor 1 millió forint jövedelmünk keletkezett. Ezt a jövedelmet csökkenthetjük a fenti táblázat alapján 70%-kal. Vagyis az adóalapunk 300 000,- Ft, melynek a 15%-a 45 000,- Ft. Ennyi adót kell megfizetni.

A jó hír, hogy 2017-ben már a nyaralók, zártkertek és egyéb ingatlanok után is ezt a számítást kell alkalmazni!

A NAV oldalán nagyon jó kalkulátor található!

Bevallási kötelezettség az eladás évében keletkezik, amit a következő SZJA bevallásban kell feltüntetni.

Balaton-parti Ingatlaniroda

    8600 Siófok, Sorház utca 34
    +36 20 581-7881
    ingatlan.kocsis@gmail.com

Eladó ingatlana van,
vagy épp ingatlant keres?

Adja meg adatait és segítünk!

Az Adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom.
Üzenet küldése
Téglalakás
Családi ház
Ikerház
Sorház
Építési telek
Nyaraló
Villa, kastély, kúria
Vendéglátóipari egység
Szálloda, panzió